Yerli uçak için kollar sıvandı
Başbakan Erdoğan'ın, "Tank değil, uçak istiyorum" dediği iş adamı Mehmet Hattat, üretici firmalarla temasa geçti.
Başbakan Erdoğan, Hattat Holding bünyesindeki Hema Metal Döküm Fabrikası'nın açılışına canlı bağlantı ile katılmıştı.
Erdoğan, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat'ın, tank projesi power pack sistemlerine talip olduğunu söylediği anda, "Tank değil Sayın Hattat, uçak üretimi istiyorum" demişti.
"Başbakanımız hedef koydu. Bize gerçekleştirmek düşer" diyen Hattat da kolları sıvadı ve uçak üreticisi firmalarla temasa geçti.
Hattat, Başbakan Erdoğan'ın talebi üzerine havacılık sektöründe ileri olan Amerika, Kanada, Fransa, Almanya, Hollanda gibi ülkelerden uçak üreticisi firmalar ile temasa geçtiklerini söyledi.
Hattat, "Know-how alabilmek için bu firmalarla anlaşmalar yapmamız gerekiyor. Bu da en azından 1-2 yıl sürer. Yerli uçak, çok zor bir hedef ama imkansız değil. Başbakanımız boşuna koymaz bu hedefi" dedi.
Türkiye'nin otomotiv kadar olmasa da havacılık sektöründe bir temeli bulunduğunu ifade eden Hattat, 1984 yılından bu yana sektörde faaliyet gösteren TUSAŞ'ın deneyimine dikkat çekti. Mehmet Hattat, 'yerli uçak' yatırımının 1 milyar doların üzerinde yatırımla hayata geçebileceğini sözlerine ekledi.
Sayın Başbakanımız için olmaz diye bir kavram yok bence.... Herkes yapıyorsa bizde yaparız ülkemizde yapar diyor. İyi de yapıyor ... Yoksa yıllardır olduğu gibi yerimizde saymaya devam ederdik öyle değil mi? Her zaman yeniliklere açık olmakta ve büyük hedefler koymakta fayda var. Böylelikle artık bizde gelişmiş ülkeyiz diyebiliriz.
Türk Hava Kurumunun da yerli uçak yapmak için çalışmalar sürdürüyor olması bundan sadece birkaç yıl önce sadece tek havayolumuz olduğunu aklıma getiriyor. Şimdi birçok özel havayolumuz var. Herkes uçabiliyor. Bundan birkaç yıl sonrada kendi uçaklarımızın üretimine şahit olmak hiç de hayal gelmiyor.
Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Osman Yıldırım, Türkiye'nin 2014 yılında yerli uçağını üreteceğini belirterek, "Yerli uçağın tasarımları sürüyor. Uçak yüzde 90 yerli olacak" dedi.
Yıldırım, bu konudaki çalışmaların Ankara'daki uçak fabrikasında sürdüğünü belirterek, "Uçak fabrikası faaliyete geçti. Uçağın dizaynı ve tasarımlarıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. İnşallah haziran ayı içinde Başbakanımız tarafından fabrikanın açılışının yapılmasını bekliyoruz. 2014 yılı içinde de uçaklarımızı üretmeye başlayacağız. Onun için Bursalılara müjdemiz olsun. Bu sanayi şehrindeki sektörün ileri gelenlerinden faydalanmak istiyoruz. Uçağın yüzde 90'ı da yerli olacak. Bu konuda Bursa çok önemli" diye konuştu.
Ankara'da bulunan Havacılık ve Uzay İhtisas Üniversitesi'nin önemine dikkat çeken Yıldırım, "Türkiye'de havacılık ve uzay konusunda ihtisas üniversitesi yoktu; Ankara'da kuruldu. Bu üniversitemiz dünyadaki 37 üniversiteden birisi" açıklamalarında bulundu.
+++++++++++
Hollanda'da THY uçağı kazasına ilişkin açılan soruşturmadaki karar 3 yıl sonra çıktı.
Hollanda'da, 25 Şubat 2009'da İstanbul-Amsterdam seferini yaparken inişe geçtiği sırada düşen THY uçağı kazasına ilişkin açılan soruşturma, suç işlenmediğine karar verilerek kapatıldı.
Soruşturmayı yürüten Haarlem Savcılığı, kazayla ilgili kimsenin suç işlemediğine karar verildiğini belirterek, cezai soruşturmanın kapatıldığını açıkladı.
Savcılık tarafından yapılan açıklamada, 9 kişinin hayatını kaybettiği ve bir çok kişinin de yaralandığı kazadan sonra Ulusal Havacılık Savcılığı tarafından hem araştırma hem de cezai soruşturmanın başlatıldığı hatırlatıldı.
Bu çerçevede tanıklar ve uzmanların dinlendiği; pilotlar, hava trafik kontrolü, THY ve üretici firma Boeing'in kusurunun olup olmadığının soruşturulduğuna değinilen açıklamada, "Hollanda'da suç islemiş olduğu tespit edilen yasal ya da tüzel hiçbir şahıs bulunmamaktadır. Haarlem iddia makamı, cezai soruşturmayı kapatmış bulunmaktadır" denildi.
Hollanda'da 25 Şubat 2009'da meydana gelen uçak kazasında 4'ü mürettebat toplam 9 kişi hayatını kaybederken, 100'e yakın kişi de yaralanmıştı. 127 yolcu ve 7 kişilik mürettebat taşıyan uçak, havaalanına bir buçuk kilometre uzaklıktaki bir tarlaya düşmüş ve üç parçaya ayrılmıştı.
Kazayla ilgili araştırma yapan Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin hazırladığı raporda, uçağın, sol tarafında yer alan irtifa gösterge aletinin arızalı olmasından dolayı düştüğü ileri sürülmüştü.
Kazayla ilgili nihai raporun açıklanmasından sonra harekete geçen kazazede avukatları, özellikle üretici firma Boeing aleyhine ABD'de yüklü miktarlarda tazminat davaları açtı. Bu konudaki hukuki süreç ise henüz tamamlanmadı.