Evinize uçak girebilir
Plansız kentleşme hava trafiğini riske attı... Sayıştay'ın DHMİ raporundan çarpıcı rakamlar çıktı... İstanbul'da 6 bin 18 binanın iniş kalkışı zora soktuğu belirlendi
Sayıştay'ın Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile ilgili raporu, havadaki tehlikeyi rakamlarla gözler önüne serdi... Rapora göre, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda alçalma ve yükselme konisi içerisinde mania limitleri aşıldı. İzmir, Trabzon, Dalaman havalimanlarında ise risk söz konusu. İşte o raporun ayrıntıları:
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 4 pistin alçalma ve tırmanma konisi içerisinde mania limitlerini aşmış 223 bina var.
Geçiş Yüzeyi içerisinde Florya'da mania limitlerini aşmış 50 bina, İç Yatay ve Konik Yüzey içerisinde 6 bin 18 yapılaşma tespit edildi.
Ayrıca mania limitlerini aşmış bina, anten ve minareler de bulunuyor.
GÜNEY PİSTİ KAPALI
Trabzon Havalimanı'nın güney kısmı, çok katlı binalar nedeniyle uçuşa kapatıldı.
Bu binaların kaldırılması için valilik ve belediye nezdinde girişimde bulunuldu.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı doğusunda ve batısında doğal manialar üzerinde enerji nakil hatlarının bulunduğu, Gaziemir'de sosyal konutlar ve göçmen konutlarının bir kısmının mania limitlerini aştığı tespit edildi.
Dalaman'da ise İncebel sırtında doğal maniaların üzerine inşa edilen yazlıklar nedeniyle, uçuşa engel teşkil edecek durum oluştu.
Tüm bu binalar yapılırken belediyeler uyuyor muydu???
Bu konu hakkında konuşan Sayın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı dinledim. Yapımına başlanacak olan üçüncü havalimanını denize sıfır yaptıklarını ve yapılaşmaya izin verilmeyeceğini söyledi.
Bu düşüncenin güzel olduğunu söylemekle birlikte pek gerçekçi gelmediğini de düşünmekteyim. Keşke yıllardır atıl bırakılan sonra kullanılmaya başlanan Sabiha Gökçen havalimanı içinde aynı şeyler düşünülseydi demek geçiyor içimden. Yeni bir şehir kuruluyor etrafına. Yıllar sonra Atatürk Havalimanı gibi orası da mı acaba şehir içinde kaldı dikkat evinize uçak girebilir diye uyarılara maruz kalacak.
Yeni yapılan havalimanı 120 bin kişiye ekmek kapısı olacakmış. Peki, geleceğinin ne olduğu belli olmayan Atatürk Havalimanında çalışanların akıbeti ne olacak. Herkes oraya geçebilecek mi? Yılların havalimanı yıkılacak mı? Ya ismi ne olacak. Atatürk ismi de bu havalimanı ile birlikte yok mu olacak?
İlk çalışma yerim olan Hürriyetin binası yerle bir oldu. Sanki bütün anılarım da o binayla birlikte kayboldu. Çocukluk yıllarımın geçtiği Atatürk Havalimanına bağlılığım sanırım bu yüzden bu kadar yoğun. Ben burada büyüdüm. Kimileri gibi birkaç yıldır ya da aydır burada değilim. 30 yıldır gelip gittiğim yer burası benim. Üç dört yıl sonrada yok olması çocukluk anılarımın silinmesi gibi geliyor bana.
Her ne kadar büyük gibi de dursa da aslında küçük bir aile ortamı burası. Herkes birbirini yıllardır tanır. Kurulacak yeni havalimanında aynı aile ortamını kurabilmek dileğiyle...