Üçüncü Havalimanının ÇED Raporu iç kararttı
İstanbul'un kuzey bölgesinde Karadeniz kıyısına yapılacak üçüncü havalimanı için ÇED raporu hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayımladığı raporda son derece korkutucu tespitler yer aldı.
İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre; havalimanının yapılması halinde kirlilik artacak, canlı yaşamı yok olacak, 657 bin ağaç kesilecek. Raporda 657 bin ağacın kesilmesi dışında şu ifade yer alıyor: "Alandaki 1 milyon 855 bin 391 ağaç ise taşınabilecek durumdadır."
Canlı yaşamı tehlikede
Araç trafiğinin artması ve kentleşmenin bu bölgeye yönelmesinden dolayı alanın mevcut kirlilik yükünün artması bekleniyor.
Projenin gerçekleşmesi durumunda alanda floristik açıdan büyük bir habitat ve biyomas kaybı yaşanacak. Yapılması planlanan üniteler için (pist, apron, üst yapılar vb.) hafriyat çalışmaları doğal ekosistemi (orman alanları, 70 adet canlı yaşamı barındıran göl ve göletler, akar ve kuru dereler, tarım alanları, mera alanları) ortadan kaldıracak. Ünitelerin inşa edilmesiyle birlikte bu alanların doğal bitki örtüsü ve doğal özelliği ortadan kalkmış olacak."
Proje sahası içerisinde maden işletmelerinin oluşturduğu 70 adet göl, gölet ve gölcük bulunmakta. Proje inşaat aşamasında göl ve gölet suları kullanıma ve sulama suyu olarak kullanılacak. Daha sonra hafriyat ve dolgu malzemesi ile doldurulacak. Dolayısıyla sulak alan vasfını yitirecek olup, bu alanlar ve yakınlarındaki sucul yaşam ve canlı yaşam yok olacak.
Dereler tahrip edilecek
Proje alanı sınırı, batısında yer alan Terkos Gölü sınırına 2,5 km uzaklıkta. İstanbul'un suyu kaynağı olan Terkos Gölü'nden ve Istranca derelerinden temin edilen sular, yapılması planlanan proje alanı sınırları içerisinden geçen aktarma kanalları sayesinde İstanbul'un güneyine aktarılmakta. Terkos barajı ve Alibey barajını besleyen dereler tehlike altında kalacak.
Havalimanında uçakların seyrini etkileyen kuşların göç yolları ve sayımları için ise özel çalışma yapılacak. Havalimanının yapılacağı noktada göçmen kuşların rotaları ve kuş türleri genel olarak belirlendi. Uçakların iniş ve kalkışları sırasında kuşlara çarpma durumu, bu nedenle kuşların ve uçakların zarar görebileceği vurgulandı. 3. Havalimanında kuş-uçak çarpışmaları konusunda tüm riskler belirlenerek, özel bir analiz çalışması yapılacak.
İstanbul'a yapılacak yeni havalimanının işletme süresi 25 yıl olacak, girişimciler, DHMİ'ye ödeyecekleri kirada yarışacak. İhale 3 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak. İlk etabının yer tesliminin ardından 42 ay içinde tamamlanması hedeflenen 3. Havalimanı'nın tam kapasiteyle hizmete girmesiyle toplam 120 bin kişiye istihdam sağlanacak.