"TÜRKİYE, DÜNYA HAVACILIĞINDA DA SÖZ SAHİBİ OLACAK"
Özellikle Almanların ve çeşiti Avrupa ülkelerinin engellemek için uğraştıkları İstanbul 3.Havalimanı'nın inşası son hızla sürüyor. Dünyanın en büyük alanlarından birisi olma özelliğine sahip olacak olan havalimanın hizmete girmesiyle; 282 olan destinasyon (tercih edilen) sayısının 350'ye yükseltilmesi planlanıyor.
Bunun anlamı şu...
Dünya ülkelerinden yapılan uçuşlarda, en tercih edilen alan, İstanbul 3.Havalimanı olacak.
Hal böyle olunca; Almanlar yaygara kopartmaktan geri kalmayacaklar.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın Türkiye'de "uçmayan kimse kalmasın, havayolu halkın yolu olsun" talimatları çerçevesinde önemli aşama kaydedildiğini söyledi. Arslan, son 10 yılda aktif havalimanı sayısını 25'ten 55'e çıkarıldığını, Türkiye'nin her yerine uçakla gidilebilir hale geldiğini anlatarak, yılda 35 milyon olan iç ve dış hat yolcu sayısının ise 180 milyona ulaştığını vurguladı.
Kömür ocaklarının olduğu bir yerde, bataklıkların kurutulmasıyla açılan arazide kurulan ve yaklaşık 10 milyar avroluk yatırım ile gerçekleştirilen bu işletmeden 22 milyar avro gelir elde edilmesi bekleniyor.
Türkiye'de yapılmış en büyük proje olma özelliğine sahip havalimanının önemine değinen Bakan Arslan, "İstanbul'a yapılan 3. Havalimanını hem biz hem de dünya önemsiyor, bazen gıptayla bazen kıskançlıkla izliyorlar. Yılda yaklaşık 200 milyon yolcuya hizmet edeceğiz. Dünyanın neresinden olursa olsun uçaklar gelecekler, ülkenizde transfer yapacaklar. Uçağın havalimanınıza inmesi bir gelir, yolcunun inmesi bir gelir ve yaptıkları alışverişlerden kaynaklı bir gelir elde ediyorsunuz. Aktarma havalimanları dünya havacılığında sizi hem merkez haline getiriyor hem ciddi bir şekilde katma değer oluşturma, gelir getirme anlamında da ülkenin büyümesine katkı sağlıyor" diyor.
Bunun bir başka anlamı da...
Havalimanının hizmete girmesiyle birlikte; yatırımcılar dünyanın neresinden olursa olsun Türkiye'ye rahatça gelecek, yatırımlarını kontrol edecek ve aynı gün dünyanın başka bir yerine gidebilecekler.
Bitmedi!..
Türk ekonomisine büyük destek olacak 3. Havalimanında halen; 3 bin 500'ü beyaz yaka olmak üzere yaklaşık 26 bin 700 kişi çalışıyor. Bu sayının önümüzdeki dönemde 30 bin kişiye ulaşacağı belirtiliyor. Açılışının gerçekleşmesiyle birlikte ise bu sayının; yılda 100 bin kişiye, 2025'te tam kapasiteye eriştiğinde ise, yılda 225 bin kişiye ulaşması planlanıyor.
Bu alana ulaşım da en kolay yoldan sağlanacak. ''3. Havalimanı Raylı Sistem Hattı Etüd-Proje" işi kapsamında; 34 kilometre uzunluğunda Gayrettepe-Yeni Havalimanı ile 31 kilometre uzunluğunda Halkalı-Yeni Havalimanı olmak üzere toplam 65 kilometre olarak planlanan raylı sistem hattının birinci aşaması olarak belirlenen Gayrettepe-Yeni Havalimanı kesimine ilişkin çalışmalar da hızla sürüyor. Bu güzergahtaki ekonomik gelişmeleri varın siz düşünün...
Konunun özüne gelecek olursak...
Bu işin ciddiyetine varamayanlara cevabı; Almanya'daki Frankfurt Havalimanı'nı işleten Fraport şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Schulte veriyor. Schulte; İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının kendileri için üstesinden gelinmesi gereken bir sınama olacağını söylüyor.
Yani...
''İşimiz çok zor'' diyor.
Schulte, İstanbul'da yeni yapılacak 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanının, Frankfurt Havalimanı'nın büyümesine yavaşlatma etkisi yapacağını belirterek şunları söylüyor: ''Bizim için daha düşük büyüme gerçekleşecek.''
Kısacası değerli okurlar...
3. Havalimanı'nın yapımına karşı çıkanlar; bu sözlerin anlamını iyice kavrasınlar. Projeyi sekteye uğratmak için didinenlerin; aslında kendi bindikleri dalı kestiklerini anlamaları için bu sözler yeterli delildir diye düşünüyorum.