Yolcular En Çok "Uçuş İptali"nden Şikayetçi
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne (SHGM) geçen yıl posta ve çevrimiçi form yoluyla gelen 2 bin 312 başvuru içerisinde en fazla şikayetin bin 59 ile "uçuş iptali" nedeniyle yapıldığı görüldü.
SHGM Faaliyet Raporundan derlediği bilgiye göre, çağrı merkezi 7 gün 24 saat hizmet veren Genel Müdürlüğe, geçen yıl havayoluna ilişkin toplam 3 bin 244 şikayet geldi. Bunlardan 2 bin 312'si posta ve çevrimiçi form, 932'si ise BİMER/bilgi edinme yoluyla iletildi.
Posta ve çevrimiçi formlarla yapılan şikayetlerin, 923'ü hava taşıma şirketlerince olumsuz sonuçlandırıldı. Genel Müdürlük, 366 şikayetin hava taşıma işletmelerince yolcu haklı olmasına rağmen olumsuz değerlendirildiğini tespit ederek, yolcu lehine karar aldı.
Posta ve çevrimiçi formlarla en fazla şikayet bin 59 ile uçuş iptaline yönelik geldi. Söz konusu şikayetlerden 348'i hava taşıma işletmelerince olumsuz, 212'si SHGM tarafından olumlu sonuçlandırılırdı. Uçuş iptaline ilişkin 499 şikayet ise değerlendirilme aşamasında bulunuyor.
Konularına göre şikayetlerde ikinci sırada 874 ile uçuşun ertelenmesi, üçüncü sırada 369 ile uçağa kabul edilmeme, dördüncü sırada ise 10 ile alt sınıf üst sınıfa yerleşme yer aldı.
Söz konusu 2 bin 312 şikayetin bin 23'ü ise değerlendirme aşamasında bulunuyor.
Astronot Yetiştirecek 200 Milyon Liralık Merkezin Yarısı Tamamlandı
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından "Gökmen Projesi" kapsamında yapımına başlanan, Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezinin (GUHEM) inşaatının yüzde 50'si tamamlandı.
BTSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle 13 bin metrekare alanda yapımı devam eden merkez tamamlandığında Avrupa'da en iyi, dünyada ise ilk 5 havacılık ve uzay merkezinden birisi olacak.
Uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergilerin yer alacağı merkeze Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da 80 milyon liralık destek sağlıyor. GUHEM, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ile 200 milyon liralık bütçesi ve modern mimarisiyle uzay ve havacılık alanında Türkiye'nin en önemli merkezi durumuna gelecek.
Yaklaşık 150'nin üzerinde interaktif düzenek, havacılık öğrenme merkezi, uzay inovasyon atölyesi ile dikey rüzgar tüneli gibi birbirinden farklı uygulamaların yer alacağı GUHEM'in ilk katında modern uçuş simülatörleri de yer alacak.
"Uzay katı" olarak adlandırılan ikinci katta ise atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ilişkin bilgiler sunulacak.
Geçen yıl ağustos ayında temeli atma töreni gerçekleştirilen merkezin bu yılın sonunda tamamlanması planlanıyor.