İGA 100. Yıl
Faik Kaptan
Faik Kaptan

THY UÇAKLARININ KÜÇÜK BAKIMI ORADA, BÜYÜK BAKIMI BURADA.

İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda merkez olarak konumlanmış olan Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., bulunduğu bölgede lider bir Uçak Bakım ve Onarım Merkezi'dir. Sahip olduğu bir takım yetkiler kapsamında uçak büyük bakımından, Motor, APU ve İniş Takımlarına kadar hizmet veren bir merkezdir.

Gerçekten 83 yıllık deneyimi ve nitelikli çalışanları ile THY'nin can damarı olan Teknik Aş.'nin 29 Ekim'de açılması planlanan Yeni Havalimanı'nda pozisyonu nasıl olacak?

Yaptığım kısa bir araştırma sonrasında şu sonuca vardım:

" Hat Bakım olarak tanımlanan ve en küçük günlük bakımların yapıldığı hangar bitmek üzere. Bu yaz mevsiminin sonunda tamamlanacak. 3 Uçak alabilecek kapasitede olacak. Burada sadece günlük, transit bakımlar yapılacak ve arızalar giderilecek.

Geniş gövde ve 'A Bakım olarak tanımlanan planlı büyük bakımların yapılacağı hangarın yapımı ise sürüyor. Bu 400- 500 saatlik uçuşu tamamlamış uçaklar için yapılmış planlı bakımlar.

5 Bin saatin üzerinde uçuş tamamlayan ve C Bakım denilen bakımlar ise Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki HABOM bakım merkezinde yapılmaya devam edilecek. Bu hangar yani Yeni Terminalde A Bakımların yapılacağı hangar ise 2021 yılında bitecek.

İşte o zamana kadar da A Bakım sırası gelen uçaklar Atatürk Havalimanı'ndaki hangara çekilecek.

İşin özeti THY ikramda ve kargoda olduğu gibi Teknik Bakımın bir bölümünde de Atatürk Havalimanı'nda 2021 yılına kadar devam edecek.

AYCI'NIN, THY KAMPÜSÜ PROJESİ.

Muhabirlik yaptığım dönemlerde THY Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İlker Aycı inşası devam eden Yeni Havalimanına yakışır bir THY Kompleksi yapmayı düşündüklerini, hatta bunun ABD'deki Google'nin kampüsüne benzer bir şekilde yapmayı düşündüklerini söylemişti.

İlker Aycı, THY Teknik A.Ş'nin 2016 raporunda yaptığı bir açıklamada işin teknik bakım merkezi için şunları söylüyor:

" Yapımı hızla devam eden İstanbul Yeni Havalimanı tüm fazları tamamlandığında her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun toplam 6 bağımsız pist, 16 taksi yolu ve 500 uçak park kapasitesi ile dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri olacak. Büyüme hedefimizin itici güçlerinden birisi olan havalimanı projesinin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyor, profesyonel proje ekiplerimiz ile yürüttüğümüz yatırım stratejilerimiz doğrultusunda 2022 yılında yeni havalimanında yaklaşık olarak 455.000 m2 kapalı alana sahip ve 21 geniş, 24 dar gövdeli uçağa aynı zamanda bakım yapabilecek bir MRO (Bakım Onarım) kompleksini faaliyete geçirmeyi planlıyoruz

2018 yılında Yeni Havalimanı'nın faaliyete başlaması ile birlikte öncelikle hat bakım operasyonunun Atatürk Havalimanı'ndan Yeni Havalimanı'na taşınması, sonrasında ise fazlar şeklinde ve tesisler hazır oldukça diğer operasyonların Yeni Havalimanı'na kaydırılması planlanmaktadır."

DAR ALANDA KISA PASLAŞMA YOK.

Raporda belirtilen THY'deki diğer yenilikler için Aycı şunları söylüyor:

"Yeni havalimanında daha geniş bir alanda hizmet vereceğiz. Atatürk Havalimanı'ndaki gibi dar alanda kısa paslaşmalarımız olmayacak. Ancak yeni merkezimizde verimliliği yakalayabilmek için bir kış, bir de yaz sezonu geçirmek gerekecek. Uçaklarımızın hat bakımı ve A bakımları için ünitelerimiz olacak. İnşaatları devam ediyor. Belli bir süre büyük bakımlar, C bakım Atatürk'te olacak. Sonra tüm birimlerimiz, THY yönetim binası da dahil olmak üzere yavaş yavaş taşınacak."

TURKISH CARGO VE ANADOLUJET.

"Yeni havalimanında Turkish Cargo ve Anadolujet'i kendi alanlarında daha iyi hizmet vermek üzere ayrı şirketler haline getireceğiz. Henüz olgunlaşmadı, ama düşüncemiz bu yönde. Özellikle kargo için yeni meydanda ciddi yatırımlarımız olacak. İlaç, yaş meyve-sebze, e-ticaret gibi kargonun tüm segmentlerinde donanımlı ünitelerle nitelikli hizmet vereceğiz."

LOUNGE VE İKRAMDA YENİ KONSEPT

"Yakında Singapurlu yeni ortağımız, ikram şirketi SATS ile olan 10 artı 5 yıllık süreyi kapsayan işbirliğimizi açıklayacağız. Yeni havalimanına SATS ile geliştirdiğimiz ikram konsepti ve yeni tasarım lounge ile gideceğiz. İlk etapta ikramlar, Atatürk Havalimanı'ndaki ana mutfağımızdan 3. Havalimanı'nda kurduğumuz ikram uydu birimine gidecek. Buradaki son hazırlıklar sonrasında uçaklara yüklenecek. Atatürk'teki mutfağımızda ana pişirmeleri yaparak, belli bir süre yeni havalimanını besleyeceğiz. İkramda benzer uygulamayı daha önce Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yaptığımız için tecrübeliyiz. SATS'ın uluslararası ölçekte THY'ye çok şey kazandıracağını düşünüyorum. Özellikle THY, Çin, Hint, Tai ve Japon mutfağıyla tanışacağı gibi Türk mutfağını da daha geliştireceğiz. Sağlıklı beslenme gibi yeni konseptlerimiz de olacak."

SONUÇ

Yeni Havalimanı kısmetse açılacak. Yukarıda saydıklarımın hepsinin üstesinden gelinir. Hele işin başında İlker Aycı varsa. Kurtuluşu yok. Bakınız Vakıfbank Kadın Voleybol takımı. Aldı büyüttü gönderdi ve dört yıldır dünya şampiyonu.

Sayın Aycı teknik, ikram ve kargo gibi işlerin üstesinden yapacağı planlamalarla gelecektir. Ancak benim hala kafama takılan konu yolcunun oraya zamanında ulaşabilmesi. Bir kez daha söylüyorum, hiç olmazsa Gayrettepe Metrosunu bitirin. METRO ŞART...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gökyüzü Haberci Android Market'te.

GÖKYÜZÜ HABERCİ E-DERGİ

  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 292
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 291
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 290
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 289
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 288
Gökyüzü Haberci'yi Facebook'ta takip edin
gökyüzü haberci twitter