İstanbul Airport 1
Faik Kaptan
Faik Kaptan

HAVALİMANI İŞLETMECİLİĞİ BİR ZANATTIR, AYNI ZAMANDA DA BİR SANATTIR.

Ömrümün 40 yılından fazlasını havalimanında geçirdim. Başlıkta da gördüğünüz gibi, uzun yıllara dayanan deneyimlerime göre havalimanı işletmeciliği gerçekten bir zanaattır. Hatta biraz daha ileri gidelim aynı zamanda da bir sanattır.

 Zanaat, lügat anlamına göre, öğrenim, deneyim, ustalık ve kabiliyet gerektiren, insanların maddeye olan ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yaptıkları işlere denir. İşte tüm bunların sonunda sunulan ürünün duyguları, düşünceleri, hayalleri, güzellikleri tarz, biçim, renk, ses gibi elemanlarla olabildiğince güzel ve etkileyici şekilde ifade edilmesine de sanat denir.

Görüldüğü gibi havalimanları zanaat ve sanatın iç içe yaşandığı mekanların en başında gelir.

Bunları niçin yazdım?

Dünyanın en büyük havalimanlarından birisi İGA tarafından inşa ediliyor. Gerçekten göğsümüzü kabartacak bir eser ortaya çıkıyor. Daha önce 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında açılacağı bildirildi. Ancak bu açılışın 31 Aralık'a ertelendiği açıklandı.

ACELEYE GEREK YOK.

 Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Yabancı güçler pençelerini açmış acaba nereye bir darbe vururuz diye fırsat kolluyorlar.

 İşte bu nedenle birçok Avrupa ve Amerika ülkesindeki havalimanlarını geçecek kapasitedeki bu eseri kötülemek için de ellerinden geleni yapacakları düşüncesindeyim. İşimizi tam yapmalıyız. Onlara hiçbir açık vermemeliyiz.

 Son açılışı yapmadan önce Yeni Havalimanı'nda son kontrolleri yaparak rapor verecek Avrupa Sivil Havacılık Örgütü (ECAC), Amerikan Sivil Havacılık Teşkilatı temsilciği gibi kuruluşlar, özür dilerim, öküz altında buzağı arayacak titizlikte inceleme yapacaklardır. Çok dikkatli ve hassas olmalıyız. Bunlara karşı her türlü hazırlığımızı tam yapmamız lazım.

Bizim bütün bunları yazmamızdaki amaç, "Bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir."

BERLİN HAVALİMANI 10 YILDIR BEKLİYOR

Almanya'nın başkenti Berlin'de havalimanı inşaat tam 10 yıldır bir türlü açılamıyor. Tamamen yıkılıp yeniden yapılması planlanan BER kodlu Brandenburg Havalimanı'nın açılışının 10 yıldır bir türlü bitirilememesi dünya havacılık tarihine geçti.

Normalde 2012 yılında hizmete sokulması planlanan, ancak bir türlü açılamayan Berlin Brandenburg Havalimanı, 10 yıldır inşaat halinde. Açılışı geçtiğimiz Kasım ayında 6'ıncı kez ertelenen havalimanı için son olarak 2020 tarihi verildi.

 Bakın ilk erteleme sebebi yangın söndürme sistemlerinin hatalı çıkması sonucu oldu. Ardından, son gerekçe havalimanı içerisinde yer alan binlerce kapının havalimanının tahliyesi durumunda bir engel teşkil edecek olması. Havalimanının daha önceki sorunları ise teslimatından günler sonra zarar görmeye başlayan otopark, kayıp check-in bankoları ve bagaj alanları, yangın sistemi ve diğerleri.

İlk temeli atıldığı zaman dünyanın en büyüğü olarak tanıtıldı. Ancak aradan geçen 10 yıl sonrasında çok şey kaybetti. Şimdi bizim Yeni Havalimanımızın yarısı kadar olduğu belirtiliyor.

Almanlar da birçok aksilik yaşadı. Sürekli açılış tarihini ileri attı. Sabırla açılış tarihini bekliyorlar. Devamlı test yapılıyor.

EN TAZE HABER.

Son olarak sizlere daha bu sabah mailime düşen DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sayın Funda Ocak tarafından açıklanan bir bilgiyi paylaşmak istiyorum:

 "Eylül ayı 2018 Eurocontrol Türkiye verileri açıklandı. Buna göre, Türkiye'de eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre inen uçak sayısında yüzde 7.2, kalkan uçak sayısında yüzde7.3, transit üst geçişlerde yüzde10.9 artış görüldü. Genel artış oranı ise yüzde4.9 oldu.

Eylül ayında Eurocontrol İstatistiksel Referans Bölgesi'nde tarifeli uçuşlarda Frankfurt Havalimanı günlük ortalama 646.9 kalkışla ilk sırada yer alırken İstanbul Atatürk Havalimanı günlük ortalama 572.1 kalkışla üçüncü sırada yer aldı.

‪Charter uçuşların eylül şampiyonu yine Antalya Havalimanı oldu. Bu havalimanımız charter uçuşlarda günlük ortalama 144.7 kalkışla ilk sırada yer aldı. Ayrıca bu havalimanımızda charter uçuşlarda eylül sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde20.7 artış gerçekleşti.

Antalya Havalimanı'nda, eylül ayında charter uçuşlarda ikinci sırada yer alan Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'nın 4 katının üzerinde charter uçuş gerçekleşti."

Pekala ülkemizde tüm havalimanlarının bağlı olduğu tek otorite olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün verdiği göğsümüzü kabartan bu istatistiklerde adı geçen İstanbul Atatürk Havalimanı ile Antalya Havalimanı'nın işletmecisi kim?

Cevap, TAV Havalimanları Holding'tir.

Zanaat ve sanatı birlikte büyük bir ahenk içinde tam 20 yıldır yürüten TAV'ın yerinde olsam Frnachising, yani bizim okumamızla Frençayzing sistemini havacılıkta ilk uygulayan firma olurum. Tam 15 Havalimanı işletmesini yüklenmiş bir firmadan bahsediyorum. Tabi bana güleceksiniz. Bu sistem yiyecek içecekte kullanılıyor diye. Bu da benim teklifim olsun. Bir marka sahibinin belirli bir süre için markanın kullanım ve imtiyaz hakkını başka bir yatırımcıya vermesine Franchising (Frençayzing) adı veriliyor. Öyleyse bu kadar tecrübeyi sunmak niçin Frençayzing olmasın?

Siz bunu bir düşünün Sani Bey.

 Tüm bu değerlendirmeleri yapan kim derseniz?

Bunun cevabi de EURO Control'dur. Kimdir bu EURO Control? Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı'dır

Hani bizi bir türlü içlerine almayan Avrupa Birliği ülkelerinin kurduğu en büyük havacılık örgütlerinden birisi.

Yazımın başında Havalimanı İşletmeciliği bir zanattır, bir sanattır derken işte tam da bunu demek istedim. Ben bu olguyu Yeni Havalimanı'nda da görmek istiyorum.

İşte o nedenle işin aceleye getirilmeden dört dörtlük bitirilmesi gerekir.

Halen elinizde tıkır tıkır çalışan bir havalimanı var. 2021 yılına kadar da anlaşmanız var. Her şeyinizi tamamlayın öyle açın.

THY Yemeklerini her gün TIR'larla taşımasın, kargolar ayrı olmasın, Business Clas salonlarını bitirin, yolcularınızı, uğurlama ve karşılamak isteyen vatandaşlarınızı, binlerce personelinizin gidip geleceği yollarınızı, metrolarınızı bitirin, özellikle pistlerinizi büyük tonajlı uçaklarla bol bol test edin.

Zira sadece THY'nin saatte 30 bin yolcuyu getirecek uçakları inip kalkacak.

Bakın havacılık tecrübe ve bilgisine inandığım Tolga Özbek kardeşim bir değerlendirmesinde ne söylüyor:

"Türkiye Cumhuriyeti, bugüne kadar bu proje için 7,5 milyar Euro harcadı. Bu para geleceğimizden aktarıldı. Paranın kat ve kat geri dönüşü için aksaksız bir operasyon gerekiyor.

Yaklaşık 2 aylık öteleme, tüm operasyonunun düzgün yapılabilmesi için herkes açısından önemli bir süre. Yetişmezse, tekrar bir erteleme bile gündeme gelmeli. Türk Sivil Havacılığı, bu önemli geçişi düzgün yapabilmeli."

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gökyüzü Haberci Android Market'te.

GÖKYÜZÜ HABERCİ E-DERGİ

  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 292
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 291
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 290
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 289
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 288
Gökyüzü Haberci'yi Facebook'ta takip edin
gökyüzü haberci twitter
GH bayram banner