İstanbul Airport 1
Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Havayolu mu, karayolu mu? İstanbul - İzmir 3.5 saat...

İstanbul ile İzmir arasındaki 5 saatlik seyahat süresini 3,5 saate düşürecek İstanbul-İzmir Otoyolu'nun 192 kilometrelik kesiminin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirildi. Bu açılışın ardından neredeyse havayolu şirketleriyle aynı anda İstanbul - İzmir yolculuğu yapılmasının mümkün olması akıllara şu soruyu getirdi.

Uçakla mı yoksa özel araçla mı seyahat kârlı olacak?

Otomobiller için İstanbul ile İzmir arası geçiş ücreti Osmangazi Köprüsü dahil 256.3 TL olacak. Gidiş-geliş yolculuk için de 500 TL'nin üzerinde ücret ödenecek. Buna yaklaşık 800 TL de araç yakıtı eklendiğinde bu seyahat 1300 TL'yi aşacak. Tek başınıza seyahat edeceksiniz bu fiyat biraz yüksek gelebilir. Ama Türkiye ortalaması olarak 4 kişilik bir ailenin hava veya karayoluyla seyahatinde aslında karayolu daha mantıklı oluyor. Ama ben tek başıma gideceğim diyorsanız kesinlikle havayolu tercihiniz için yazımın devamını okuyunuz.

Havayoluyla seyahat...
Uçakla seyahat içinse İstanbul Havalimanı ya da Sabiha Gökçen Havalimanı olarak 2 seçenek bulunuyor. İstanbul Havalimanı için daha önce defalarca yazmıştım, özetlemek gerekirse hem uçak biletlerinin yüksek fiyatları, hem araçla havalimanına gidiş ve dönüş sırasında ödemek zorunda olunan otoyol ücretleri, hem otopark ücretleri, hem kmlerce yol gidip yakıt masrafı, restoranların normalin çok üstünde pahalı oluşu, 3 - 4 saat öncesinden yola çıkmak gibi durumlardan dolayı karayolunun daha mantıklı olduğu kanaatine varan aylık 5 milyon kadar yolcunun karayoluna dönüş yaptığını söylemiştik.

Sabiha Gökçen Havalimanı şehir havalimanı oldu
Sabiha Gökçen Havalimanı ise, Atatürk Havalimanı'nın kapatılmasının ardından gerçekten şehiriçi havalimanı ünvanına kavuştu. İstanbul Havalimanı'na göre bir adım önde olmasının bir sebebide şuan toplu taşımayla ulaşımın çok rahat sağlanabilmesidir. Hem metro, hem otobüs seferleri hem de artık şehir merkezi olarak adlandırabileceğimiz semtlere yakın olması sebebiyle zaten daha öncesinde de iç hatlarda çok tercih ediliyordu bu başarısını arttırmış oldu.
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın bir artısı da 'Low cost' olarak adlandırdığımız ucuz havayolu şirketlerinin uçuşlarını gerçekleştirmesidir. İstanbul - Ankara, İstanbul - İzmir, İstanbul - Trabzon, İstanbul - Antalya gibi hem turistik hem de uçuşların full olduğu popüler şehirlere yapılan seferler Sabiha Gökçen Havalimanı'nı bir adım öne çıkarıyor. Ben artık özellikle iç hat yolculuklarımda ya kendi aracımı ya da Sabiha Gökçen Havalimanı'nı tercih ediyorum. Sabiha Gökçen'in gerçekten kemikleşmiş ve işini çok iyi yapan bir yönetim kadrosu var. işleyişin düzeni oturmuş, yoğunlukların altından kalkabiliyorlar, yiyecek içecek havalimanında olması gereken kadar fiyatlarla satılıyor, otopark ücretleri normal havalimanları ortalamasında, birçok alandan toplu taşıma ile ulaşım kolaylığı sağlanıyor aslında bir havalimanının çok yeni, çok büyük, çok büyük, çok büyük olmasına gerek olmadığının güzel bir örneği...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gökyüzü Haberci Android Market'te.

GÖKYÜZÜ HABERCİ E-DERGİ

  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 290
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 289
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 288
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 287
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 286
Gökyüzü Haberci'yi Facebook'ta takip edin
gökyüzü haberci twitter
GH bayram banner