Air India CEO’su Campbell Wilson: Uçak Tedarik Krizi 4-5 Yıl Daha Devam Edecek

Air India CEO’su ve Genel Müdürü Campbell Wilson, Airbus ve Boeing’in karşı karşıya olduğu tedarik zinciri sorunlarının küresel havacılık sektöründe uçak arzını dört ila beş yıl daha sınırlı tutacağını söyledi.
Wilson, Hindistan’daki Skift India Forum 2025 etkinliğinde yaptığı konuşmada, havayollarının yeni uçak teslimatlarında ciddi gecikmeler yaşadığını belirtti. “Son iki yılda 570 uçak siparişi verdik. Ancak dar gövdeli uçaklarda motor tedariki, geniş gövdelilerde ise birinci ve business sınıf koltuk arzında sıkıntılar var. Bu durum sadece yeni uçakları değil, mevcut filomuzdaki retrofit (yenileme) programını da etkiliyor,” dedi.
Küresel Bir Sorun: 4-5 Yıl Sürecek
Wilson, yaşanan sorunun sadece Hindistan’a ya da Air India’ya özgü olmadığının altını çizdi. “Boeing ve Airbus üretim hatlarında bile sorun yaşıyor; çünkü tedarikçilerinden gövde parçalarını ya da diğer kritik bileşenleri temin edemiyorlar. Bu, küresel ölçekte arz kısıtlı bir pazar yaratıyor ve bu durum dört ila beş yıl daha sürecek,” ifadelerini kullandı.
Air India Filo Planları Gecikiyor
Air India şu anda yaklaşık 210 uçağa sahip. Düşük maliyetli yan kuruluşu Air India Express ise 90 uçak işletiyor. Wilson, Kasım ayında yaptığı açıklamada, grubun filosunun önümüzdeki üç yıl içinde 400 uçağa çıkarılmasının planlandığını söylemişti. Ancak tedarik zinciri krizinin bu hedefleri yavaşlatabileceği ifade ediliyor.
Air India’nın dar gövdeli uçaklarını yenileme süreci 2023 Eylül ayında başladı ve 2024 ortasına kadar tamamlanması bekleniyor. Ancak geniş gövdeli uçakların yenileme süreci, koltuk tedarikinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2027’ye sarkacak.
Kiralık Uçaklar da Çözüm Değil
Wilson, uçak kiralamanın da düşündükleri kadar kolay bir çözüm olmadığını belirtti. “Dış pazardan uçak kiralamaya çalışıyoruz ancak herkes aynı şeyi yapıyor. Farklı konfigürasyondaki birkaç uçak almak, operasyonel karmaşıklığı artırıyor ve faydadan çok zorluk getiriyor,” diye konuştu.
Vistara ile Birleşme ve Yenileme Planları
Geçen yıl Air India ile birleşen tam hizmet veren havayolu şirketi Vistara’nın uçaklarının boyama ve yenileme süreci ise yaklaşık 1,5 yıl sürecek. Wilson, Air India’nın önceliğinin filo yenileme olduğunu vurguladı ve Boeing 777 uçaklarının yenilenmesinin de tedarik sorunları nedeniyle ertelendiğini belirtti.
Wilson son olarak, “Şu anda tüm havayolları bu durumun mağduru. Kapasite kısıtlı olduğunda uçaklarınızı nereye konuşlandıracağınıza daha stratejik ve bazen daha acımasız kararlarla yaklaşmanız gerekiyor. Her istediğiniz yere uçma şansınız olmuyor,” dedi.
