Selçuk Bayraktar ve Baykar’ın adını kullanarak dolandırıcılık yapılıyor
Yapay zekanın gelişmesiyle artık herhangi bir kişinin konuşurken ki ağız hareketleri kontrol edilebiliyor, kendi sesiyle farklı konuşmalar yaptırılabiliyor. Bundan faydalanan dolandırıcılar savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri olan Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın yüzünü ve sesini kullanarak vatandaşı kandırmaya çalışıyor.
Özellikle Instagram üzerinde sponsorlu olarak çıkan hesap paylaşımlarında az para yatırımlarıyla çok para kazanma vaat ediliyor. Baykar’ın sitesinin benzerini yapan dolandırıcılar kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Sitenin alan adını kontrol etmeyenler dolandırıcıların tuzağına düşüyor.
Sistem ve Operasyon Müdürü Münir Çal, sadece Selçuk Bayraktar değil, birçok ünlü ismin kullanıldığı bu yöntemle ilgili insanların tuzağa düşmemesi için uyarılarda bulunuyor. Münir Çal, bu tarz sponsorlu içeriklerin dolandırıcı tuzağı olup olmadığını anlamanın yöntemlerini ise şu şekilde sıralıyor;
Görüntülerdeki ağız hareketlerine dikkat!
Henüz yapay zekanın gelişme aşamasında olmasından kaynaklı görüntülerde ağız hareketlerinde gariplik görülür. Videolarda uyumlu olmayan ağız hareketleriyle konuşmaya dikkat edilmesi gerekir.
Yatırım tavsiyesi vermek suçtur
Yatırım tavsiyeleri, aracı kuruluşlar ve portföy yönetim şirketleri ile müşteriler ile imzalanacak olan yatırım danışmanlığı sözleşmesi kapsamında verilir. Yatırım tavsiyesi verilmesi bir suçtur ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun (SPK) “Piyasa Dolandırıcılığı” başlığı altında açık bir şekilde ifade edilmiştir. Piyasa dolandırıcılığı başlığı altında ifade edilen düzenlemede, yatırımcı kararlarını etkilemek amacıyla sermaye piyasası araçlarının değerleri ve fiyatları hakkında yorum yapan ve rapor hazırlayan kişilerin suç teşkil ettiği açık bir şekilde belirtilmiştir. Ayrıca SPK bu eylemde bulunan kişilere, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası verebilir. Az yatırımla çok kazanç gibi yatırım tavsiyesi veren ibareler aldatmacaların başında gelen vaatlerdir. Unutulmamalıdır ki kimse kimseye az parayla çok kazanç veremez.
Yöneticiler yatırım tavsiyesi için ekran karşısına geçmez
Hiç bir yönetim kurulu başkanını, şirket sahibini veya yöneticisini yatırım yapın paranızı şu kadardan şu kadara çıkaralım gibi açıklamalarda bulunmaz. Yöneticilerin yaptıkları açıklamalar genel olarak yıllık kar- zarar tablolarıyla ya da kendi yapacakları yatırımlarla ilgili olur. Yaptıkları yeni sözleşmeleri anlaşmaları duyurabilirler. Kesinlikle kimseye şirketimize yatırım yapın size 10 katını verelim demezler.
Yönlendirilen sitenin alan adına dikkat!
Kullanıcılar eğer yönlendirilen bir linke tıkladığıysa mutlaka alan adı uzantısını kontrol etmelidir. Böyle zamanlarda site tasarımı firmaların birebir kopyası ya da çok benzeri olabilir. Şirketin sitesine yönlendirilmiş hissi uyanan kişiler alan adına bakmayı unutabilir. Alan adını kontrol ettiklerinde şirket sitesinin web adresiyle alakasız bir sitede olduklarını fark edeceklerdir.
Kişisel bilgilerinizi vermeyin
Genel olarak yönlendirilen sitelerde doldurulan başvuru formlarında ad soyad TC numarası, kredi kartı bilgileri ve daha pek çok kişisel bilgi isteyebilir. Kesinlikle kişisel bilgilerin kaydı yapılmamalıdır. Karşı taraf bankadan havale – eft istiyorsa kesinlikle gönderilmemelidir.
Dolandırıcılardan para ödemesi geri alınabilir mi?
Kredi ya da banka kartı bilgileri girildiğinde sms şifresi istenir. Sms şifresini de girildiğinde ekranda bir hata uyarısı görülür. Bu aslında dolandırıcıların 2 hatta daha fazla kez dolandırmak adına kurdukları bir başka tuzaktır. Hata mesajını gören kişi bilgileri ve sms şifresini tekrar girer ve kartından tekrar para çekilir. Bu tarz durumlarda hızlıca bankayla iletişime geçilip kartların iptal ettirmesi gerekir. Kişiler kendi bilgilerini kendileri girip bankadan gelen sms şifresini de verdikleri için çekilen paralar maalesef geri alınamaz.