THY’nin sanal uçuş eğitimi 3 milyon dolar gelir sağladı

Şirket, 16’sı yerli, 16’sı yabancı olmak üzere toplam 32 havayolunun uçuş ekibine hizmet veriyor.
THY’nin önemli gelir kaynaklarından Florya’daki Uçuş Eğitim Merkezi, 120 kabin ve kokpit eğitmeniyle hem kurum çalışanlarına hem de diğer havayolu şirket personeline eğitim veriyor. Merkez, geçen yıl THY’de 9 bin 700, yabancı havayollarında da 2 bin 600 çalışana kabin ve simülatör eğitimi sundu. Eğitim alan şirketler arasında Pegasus Havayolları, Corendon, Atlasjet, Sky Airlines, SunExpress, Tailwind ve KTHY gibi yerli havayolu şirketlerinin yanı sıra, Malmö Aviation, Özbekistan Havayolları, Royal Jet ve Pulkova Havayolları gibi yabancı şirketler yer alıyor. THY, 2000’de yerli ve yabancı havayollarına sunulan eğitim hizmeti karşılığında 2 milyon 188 bin 388 dolar gelir ederken, geçen yıl 3 milyon doların üzerinde gelir sağlandı. Şirket ayrıca, geçen yıl uçak sayısının artması nedeniyle alınan bin 200 kabin memuru ve 300 pilota da eğitim verdi.
Pilotların eğitim gördüğü simülatör, uçaktaki kokpitin bir benzerinin alt kısmına hidrolik ayakların konulmasıyla oluşuyor. Pilotlar, uçuşlarında yaşamayacakları maksimum sorunlarla karşılaşıyor ve en kötü meteorolojik şartlarda dünyanın en riskli hava limanlarına iniş ve kalkış yapabiliyor. THY uçucuları, daha önce bu konuda yurtdışında eğitim gören ve önemli döviz çıktısına neden olan simülatör eğitimini şimdi kendi tesislerinde alıyor.
THY Eğitim Merkezi’ndeki simülatör-mock-up’ta (uçmayan, ancak gerçek uçak gibi her türlü hareketi yapan uçak kabini) ise uçucu personel ve teknisyenlere sanal kabin eğitimi veriliyor. THY öğretmen hosteslerinin gözetiminde yapılan sanal uçuş sırasında, uçakta çıkan ve kısa sürede söndürülen yangın ve basınç kaybı nedeniyle düşen oksijen maskelerinin takılması ile türbulans olayı gerçekmiş gibi yaşanıyor. Uçağın daha sonra karaya ve suya inişi sırasında yapılması gerekenler senaryoya uygun şekilde gerçekleştiriliyor. Karaya acil iniş yapan uçaktaki ekip ve yolcular, ‘slide’ adı verilen şişen botlardan kaydırılarak tahliye ediliyor. Sanal olarak denize indiği varsayılan uçaktaki personel de, mock-up yanındaki havuzda bulunan botlarla tahliyesi gerçeğe yakın bir şekilde uygulanıyor.