RAF Voyager Kalkışta Lastik Patlattı

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait bir tanker uçağı, ABD’deki Nellis Hava Kuvvetleri Üssü’nden kalkış sırasında lastik patlattı.

80 ton yakıt yükü taşıyan ve toplamda 204 ton ağırlığındaki uçak, Nevada’daki pistte yaklaşık 160 mil/saat hızla ilerlerken lastiği patladı.

ABD’de “Kızıl Bayrak” tatbikatı olarak bilinen hava muharebe tatbikatında, İngiltere ve ABD savaş uçaklarını destekleyen Airbus A330-200MRTT Voyager tipi tanker uçağı, kalkışa devam ederek pistten sorunsuz ayrıldı.

Kalkışın ardından lastiğin patlaması nedeniyle uçaktaki hasarın boyutunu belirlemek amacıyla dış inceleme kameraları kullanıldı. Mürettebat ayrıca tatbikat sırasında ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16 savaş uçağıyla iletişime geçerek yanında uçtu ve görsel inceleme gerçekleştirdi.

Mürettebat, hasarlı tekerleklerle iniş riskini en aza indirmek amacıyla yakıt miktarını azaltmak için sorti süresini uzattı. Bu yakıt boşaltma süresi, tüm savaş uçaklarının Voyager’dan önce üsse dönmesi için gerekli zamanı sağladı.

İniş sırasında oluşabilecek hasar ve olumsuz duruma karşı, Nellis Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki ABD Hava Kuvvetleri itfaiye birimleri alarm durumuna geçti. Neyse ki, tanker uçağı sorunsuz bir iniş gerçekleştirdi ve ardından bakıma alındı.

RAF tarafından yapılan açıklamada, “RAF mühendisleri, tekerlekleri değiştirmek için gece boyunca çalıştı ve Voyager’ın ertesi gün tatbikattaki hayati rolüne devam edebilmesini sağladı” denildi.