NASA’nın Ingenuity Helikopteri Görevini Tamamladı

NASA’nın Mars Helikopteri Ingenuity, 72. Uçuşta Hasar Alarak Görevini Tamamladı

Mars’ın kızıl yüzeyinde tarih yazan NASA’nın Ingenuity Mars Helikopteri, 72. uçuşunda rotor hasarına uğradı ve üç yıllık başarılı bir görevin ardından sona erdi. Ingenuity, 18 Şubat 2021 tarihinde NASA’nın Perseverance gezgininin karnına bağlı olarak Mars’a inmiş ve 19 Nisan’da gerçekleştirdiği ilk uçuşuyla Mars’ta motorlu, kontrollü uçuşun mümkün olduğunu kanıtlamıştı.

Dört uçuş daha gerçekleştirdikten sonra, Ingenuity, Perseverance gezgininin bilim insanları ve gezici sürücüler için havadan izci olarak hizmet veren bir operasyon gösterisi olarak yeni bir göreve başlamıştı. 2023 yılında, helikopter aerodinamik sınırlarını genişletmek amacıyla iki başarılı uçuş testi daha gerçekleştirmişti.

Ancak, Ingenuity’nin Mars yüzeyindeki 72. uçuşu sırasında yaşanan rotor hasarı, helikopterin uçuşa elverişsiz hale gelmesine neden oldu. NASA’nın Jet İtiş Laboratuvarı (JPL) tarafından inşa edilen 4 kilogramlık helikopter, son görüntülerde rotor kanatlarının bir veya daha fazlasının onarılamaz şekilde hasar gördüğünü ortaya koydu.

NASA, Ingenuity’nin iletişim kabiliyetinin hala aktif olduğunu belirtse de, hasar nedeniyle helikopterin artık uçma yeteneğinin olmadığını açıkladı. NASA’nın resmi bir basın açıklamasında, Ingenuity Mars Helikopteri’nin beklenenden çok daha fazla uçuş gerçekleştirdiğine ve görevini başarıyla tamamladığına vurgu yapılarak, bu tarihi görevin bir sona erişine tanıklık edildiği ifade edildi.

Ingenuity’nin Mars’ta gerçekleştirdiği başarılar, gelecekteki Mars keşif görevlerinde kullanılacak teknolojilerin ve yöntemlerin geliştirilmesinde önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor.