SABİHA Gökçen Kazası: Havalimanı Otoritesi Kusurlu

2020 yılında SABİHA Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının yeni bir bilirkişi raporu dosyaya sunuldu. Rapora göre, İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayollarına ait uçağın 5 Şubat 2020’de pistten çıkarak gerçekleşen kazada, yaşanan trajedinin sorumluluğuyla ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Bilirkişi raporuna göre, kazanın ana sebebi olarak “Pist Sonu Emniyet Alanı”nın bulunmaması ve bu eksikliğin önemli bir faktör olduğu belirlendi. Raporda, havalimanı otoritesi olarak HEAŞ’ın, olayın meydana gelmesinde ve kazanın etkisinin artmasında başlıca sorumlu olduğu ifade edilerek asli kusurlu bulundu. Pilotlar ise tali kusurlu olarak değerlendirildi.

Bilirkişi raporunda, HEAŞ’ın uçağın güvenli bir şekilde inmesi için gerekli güvenlik şartlarını sağlamadığı ve pist dışına çıkılması durumunda kazanın etkisini azaltabilecek tedbirleri zamanında almadığı vurgulandı. Ayrıca, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. tarafından olay tarihinden önce tespit edilen güvenlik eksikliklerinin kapatılmadığı belirtildi.

Pilotlarla ilgili yapılan değerlendirmede, uçağın havada istikrarlı yaklaşma şartlarının sağlanmamasına rağmen inişe devam edildiği ve pilotların gerekli önlemleri almadığı ortaya çıktı. Ayrıca, hava trafik kontrolörleri ve kule operatörlerinin kazaya etki eden bir kusurları olmadığı ifade edilirken, kazanın meydana gelmesi durumunda aksiyon almakta geç kaldıkları belirtildi.

Sonuç olarak, bilirkişi raporuna göre, SABİHA Gökçen Havalimanı otoritesi (HEAŞ) asli kusurlu olarak değerlendirilirken, pilotlar tali kusurlu bulundu. Pegasus Havayolları, hava trafik kontrolörleri, uçak üreticisi ve teknik bakım ekipleri ise kazanın meydana gelmesine etki eden bir kusurları olmadığı sonucuna varıldı.