Uçakta Doğan Bebek Nereli Olur? – Vatandaşlık Durumu ve Ülke Politikaları

Uçakta Doğan Bebekler: Vatandaşlık Durumu ve Nadirlik

Uçakta doğan bir bebeğin nadir bir durum olduğunu belirtiyor ve vatandaşlık durumunu açıklıyoruz.

Öncelikle şunu belirtelim bu çok nadir görülen bir durum. Uçakta kaç bebek doğmuştur? 26 milyon yolcuda 1 ihtimalle uçakta doğum gerçekleşiyor. Birçok rivayet var uçakta doğan bebek uluslarası vatandaş olur diyen de oluyor, hangi ülkenin hava sahasında doğduysa oralı diyen de…

Uçakta Doğan Bebekler Hangi Ülkenin Vatandaşı Olur?

Uçakta doğan bebeklerin hangi ülkenin vatandaşı olacağı konusunda farklı ülkelerin uygulamalarını inceliyoruz.

Havada doğan bu bebeklere vatandaşlık verilmesi konusunda çeşitli ülkeler farklı prensipler uyguluyor. 33 ülke hava sahasında doğan bebekleri direk vatandaşlığına almayı kabul ediyor.

Uçakta Doğan Bebeklerin Vatandaşlık Durumu: Ülke Listesi ve Politikaları

Hangi ülkelerin uçakta doğan bebekleri direk vatandaş olarak kabul ettiğini ve hangilerinin farklı politikalar izlediğini listeleyerek açıklıyoruz.

Havada doğan bebekleri direk vatandaşlığına kabul eden ülkeleri şöyle sıralayabiliriz;
Amerika Birleşik Devletleri,
Kanada, Antigua, Barbuda, Arjantin, Belize, Brezilya, Bolivya, Çad, Kosta Rika, Küba, Dominika, Ekvador, El Salvador, Fiji, Grenada, Guatemala, Guyana, Honduras, Jamaika , Lesotho, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitt ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Tanzanya, Trinidad ve Tobago, Tuvalu, Uruguay ve son olarak Venezuela

Uçakta Doğan Bebeklerin Vatansız Kalma Durumu ve Çözümleri

Uçakta doğan bir bebeğin vatansız kalma riski ve çözümleri hakkında bilgi veriyoruz, böylece bu karmaşık durumu daha iyi anlayabilirsiniz.

Bir bebeğin bu gibi durumlarda doğduğu ve potansiyel olarak vatansız kalabileceği durumlarda, uçağın tescilindeki uyruk dikkate alınabiliyor. Bu, Birleşmiş Milletler Vatansızlığın Azaltılmasına İlişkin Sözleşme uyarınca bebeğin uçağın kayıtlı olduğu ülkenin vatandaşlığını alacağı anlamına geliyor. Tabiki bir ihtimal de anne ve baba isterse çocuklarını kendi ülkelerine kayıt ettirebilir. Yani karmaşık gibi gözükse de keskin kuralları olan bir durum. Özetlemek gerekirse 3 alternatif bulunuyor diyebiliriz.

Eğer doğum direk vatandaşlık kabul eden bir ülke hava sahasında gerçekleştiyse o ülkenin vatandaşı olabilir.

Eğer doğum direk vatandaşlık kabul etmeyen bir ülkenin hava sahasında gerçekleştiyse uçağında tescilindeki uyruk vatandaşı olabilir.

Aile kendi ülkelerine kayıt yaptırabilir.